Kayıtlar

Mayıs 17, 2011 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

FIRINDA BEŞAMEL SOSLU KIYMALI KARNIBAHAR

Resim
MALZEMELER                                                                1 Adet ortaboy karnıbahar                                                     250 gr yağszı kıyma                                                          5-6 adet tatlı sivribiber                                                 1 orta boy soğan 2 su bardağı domates rendesi Yarım demet maydanoz Tuz ve karabiber 100 gr kaşar rendesi BAŞEMAL SOSUN YAPIMI 1/2 lt süt 4 yemek kaşığı tereyağı 3 yemek kaşığı un YAPILIŞI Karnıbaharı yıkayıp, ayıklayıp genişçe bir tencerede hafifçe haşlayalım(buharlı pişiriciniz veya benmari usulü haşlayabiliceğiniz bir tenceriniz varsa tercih etmeniz daha sağlıklı olur).Karnıbaharın haşlandıktan sonra suyunu süzüp genişçe bir fırın kabına serelim.Üzerine tuz ve karabiber ekelim.Karnıbaharımız haşlanırken iki yemek kaşığı tereyağı ile  3 yemek kaşığı unu kavuralım.İçine 1/2 lt süt ekleyip  muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirelim.Ara ara karış

VİŞNE REÇELİ

MALZEMELER; 1 kg vişne 6 su bardağı şeker 1 limon suyu YAPILIŞI Vişneler yıkanıp sapları ve çekirdekleri ayıklanır.Genişçe bir tencereye bir kat şeker bir kat vişne şeklinde konur.Tencere sallanarak şeker ile vişnenin daha iyi karışması sağlanır kapağı kapatılarak 1 gece veya 6-7 saat sulanması beklenir.Hafif ateşte su konmadan kaynatılıp ara sıra tencere sallanır.Biraz koyulaşınca limon suyu ilave edilip ateşten alınır.Çok kaynatılırsa rengi kararır.Bunun  için ateşten alınınca porselen veya cam kaba geçirilip soğutulur.Arzu edilirse bu kabın üzerine tülbent serilip 3-4 gün güneşte bırakılarak rengi bozulmadan kıvamı koyulaştırılır. AFİYET OLSUN

EKŞİLİ KÖFTE

Resim
MALZEMELER 1/2 yağsız dana kıyma 4 çorba kaşığı pirinç 2 adet soğan 1 çorba kaşığı zeytinyağ 1 yumurta 1 limon suyu Yarım demet maydanoz 2 havuç 1 patates Tuz ve karabiber YAPILIŞI Kıyma, ince kıyılmış 2 adet soğan,ince kıyılmış maydanoz tuz ve karabiber ile yoğrulur.Ayıklanıp yıkanmış pirinç tanelerin kırılmaması için en son ilave edilir.Biraz yoğrulup fındık büyüklüğünde toplar yapılıp hafifçe un serptiğiniz bir tepsiye konulur.Bu sırada genişçe bir tencerede 6 bardak su kaynatılır.İçine bir miktar tuz atılıp soyulmuş ve çok ince doğranmış havuş ve patates eklenir.Köftelerin hepsi bitince kaynayan bu suya atılır.Ağzı kapalı bir şekilde kısık ateşte iyice pişirilir.Bir kasede 1 yumurta sarısı ve limon çırpılır.Limon miktarı isteğe göre arttırılabilir.Servis yapmadan hemen önce limonlu karışımla terbiye edilir. AFİYET OLSUN

MERCİMEKLİ KÖFTE

MALZEMELER 2 su bardağı kırmızı mercimek 1,5 su bardağı ince bulgur 1,5 çay bardağı sıvı yağ 6 adet taze soğan 3 adet soğan Yarım demet maydanoz ve dereotu 1 çorba kaşığı domates biber salçası karışımı 2 çay kaşığı tuz 1 çay karabiber 1 çay kaşığı kimyon 1 çay kaşığı kırmızı biber YAPILIŞI Mercimek ayıklanıp yıkanır ve 3-4 bardak su ile suyunu çekene kadar haşlanır.Ateşten alınınca üzerine bulgur konup karıştırılıp kapağı kapatılıp yarım saat bulgurun kabarması ve soğuması beklenir.Taze soğan,maydanoz ve dere otu ayıklanıp yıkanır ve ince ince doğranır.Doğranmış soğan yağda hafifçe sarartılıp salça konup karıştırılır ve mercimek ile bulgura katılır.Tuz, karabiber, kırmızıbiber ve kimyon ilave edilip yoğrulur.En son taze soğan, maydanoz ve dere otu katılır.Küçük parçalara ayrılıp avuç içinde şekillendirilir.Servis tabağına yıkayıp hazırladığımız kıvırcık yapraklarının üstünde servis edilir. AFİYET OLSUN

KAYISI MARMELATI

MALZEMELER 1 kilo tatlı çekirdekli şekerpare kayısısı 4 su bardağı şeker 1 limon suyu YAPILIŞI Kayısılar yıkanıp çekirdekleri çıkarılır.Kevgirden geçirilir veya blender ve robotta bu işi görür.Kayısılara şeker konup karıştırarak kaynatılır.Kaynayınca limon suyu eklenip ateşten alınır.Ilınınca kavanoza alınır. AFİYET OLSUN

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ

MALZEMELER; 4 adet kalın Yafa portakalı kabuğu 5 su bardağı şeker 1 portakal suyu 1 limon suyu YAPILIŞI Portakal kabukları kalınca dilimlenip üzerini örtecek kadar su ile çok yumuşamadan haşlanır.Suyu süzülüp üzerine 3 bardak su konup bir taşım daha kaynadıktan sonra şeker eklenip kaynatılarak koyulaştırılır.Portakal ve limon suyu eklenip biraz daha ateşte tutulur.Ateşten alınıp soğumaya bırakılır.Ilınınca kavanoza alınır. AFİYET OLSUN

VİŞNE REÇELİ

MALZEMELER; 1 kg vişne 6 su bardağı şeker 1 limon suyu YAPILIŞI Vişneler yıkanıp sapları ve çekirdekleri ayıklanır.Genişçe bir tencereye bir kat şeker bir kat vişne şeklinde konur.Tencere sallanarak şeker ile vişnenin daha iyi karışması sağlanır kapağı kapatılarak 1 gece veya 6-7 saat sulanması beklenir.Hafif ateşte su konmadan kaynatılıp ara sıra tencere sallanır.Biraz koyulaşınca limon suyu ilave edilip ateşten alınır.Çok kaynatılırsa rengi kararır.Bunun  için ateşten alınınca porselen veya cam kaba geçirilip soğutulur.Arzu edilirse bu kabın üzerine tülbent serilip 3-4 gün güneşte bırakılarak rengi bozulmadan kıvamı koyulaştırılır. AFİYET OLSUN

AYVA REÇELİ

MALZEMELER 1 kg ayva 6 su bardağı şeker 1 limonun suyu YAPILIŞI Ayvalar yıkanır, ortası ve çekirdekleri çıkarılıp soyulup istediğiniz şekilde doğranır.Kabuklar , çekirdekler ve kalan kısım 4 bardak su ile kaynatılıp suyu alınır.Dilimlenen ayvalar bu su ile fazla ezilmeden yumuşayıncaya kadar haşlanıp, şeker ilave edilir.Tencere karıştırmadan sağa sola eğerek yavaş yavaş kaynatılır.Koyulaşıp rengi pembeleşince limon suyu katılıp ateşten alınır.Ilınınca kavanozlara boşaltılır. AFİYET OLSUN

PEYNİRLİ TEPSİ ÇÖREĞİ

MALZEMELER 1 su bardağı süt 2 tatlı kaşığı kuru maya 1 tatlı kaşığı şeker 10 kahve fincanı un 1 paket margarin (250gr) 2 adet yumurta  (1 tanesi hamura, 1 sarı üzerine) Yarım kalıp beyaz peynir Yarım demet dere otu 1 çay kaşığı tuz ve çörekotu YAPILIŞI Tencerede ılık sütte maya ve şeker eritilir.Yağ, 1 bütün yumurta,1 yumurta akı ve tuz konup iyice ezilir.Elenmiş un ile yumuşak, ele yapışmayan bir hamur yapılır.Üzeri örtülerek ılık bir yere konur.İki misli kabarıncaya kadar mayalandılır.Hamur tekrar yoğrulur.Yarısı, 25-30 cm çapında yağlanmış tepsiye el ile bastırılarak yayılır.Üzerine kıyılmış dereotu karıştırılmış peynir rendesi serpilir.İkinci hamur elde tepsinin çapında büyütülür ve peynirin üzerine konur, biraz bastırılarak bütünlük sağlanır.Yarım çorba kaşığı sıvı yağ ve birkaç damla süt karıştırılmış yumurta sarısı sürülüp çörekotu serpilir.Orta hararetli fırında pişirilir.Ilıyınca dilimlenerek servis yapılır. AFİYET OLSUN

TİRAMİSU

Resim
MALZEMELER; 450 gr savayer bisküvisi (kedi dili) 5 çorba kaşığı nescafe 2 paket labne peyniri 6 çorba kaşığı şeker 4 çay bardağı sıcak su Krema İçin; 1/2 litre süt 2 çorba kaşığı un 3 adet yumurta sarısı 2 çay bardağı şeker 1 paket vanilya YAPILIŞI Tencerede 3 yumurta sarısı, 2 çay bardağı şeker ve un biraz süt ile ezilir.1/2 litre sıcak süt ilave edilip karıştırılarak pişirilir.Ara ara karıştırarak soğutulur.Soğuyunca labne peyniri ve vanilya eklenerek karıştırılır.Sıcak su, nescafe ve şeker karıştırılarak eritilir.Bisküviler teker teker nescafeli suya batırılıp pirex bir kaba veya servis kabına dizilir.Üzerine bir kat peynirli krema dökülüp bir kat daha  nescafeli suya batırılmış bisküvi dizilir.Üstüne yine krema dökülür.Bisküvileriniz ve kremanız bitene kadar kalıbınızın değinliğine göre döşeyebilirsiniz ama en üste bolca krema gelmelidir.Üzeri örtülüp bir gece buzdolabında saklanır.Ertesi gün servisten önce üzerine kakao elenir. AFİYET OLSUN

ZERDE

MALZEMELER: 1 çay bardağı pirinç 7 bardak su(orta boy) 1/2  çay bardağı gül suyu 10 gr safran 1,5 su bardağı şeker 5 kaşık mısır nişastası YAPILIŞI Tencereye 7 bardak suyu koyup içine pirinci ekleyelim.Ocağa koyup orta hararetli ateşte pirinçler iyice kendini bırakana kadar pişirelim.Pirinçlerin iyice piştiğini anlayınca içine bir kase ılık suda beklettiğimiz safranı süzüp suyunu ekleyelim.Gül suyunu ekleyip şekerli katalım.Şekerin tadına bakıp kendi arzumuza göre daha az veya çok koyabiliriz.Mısır nişastasınıı ekleyelim.Bununda ölçüsünü isteğe göre azaltabilir veya arttırabiliriz.Bir taşım kaynatıp  kaselere dökelim.İyi ce soğuyunca üzerini dolmalık fıstık ve üzümle süsleyelim. AFİYET OLSUN

YOĞURTLU MISIR EKMEĞİ

MALZEMELER 125 gr tereyağ 500 gr yoğurt 1 çorba kaşığı şeker 1 paket kabartma tozu 1 su bardağı süt Aldığı kadar mısır unu YAPILIŞI Malzemelerin hepsini karıştırıp, kabartma tozu ve mısır ununu en son ekleyerek ekmek hamuru kıvamında bir hamur elde edelim.Tepsiye yayıp bıçak ile dilimler halinde kesin.200 derece önceden ısıtılmış fırında pişirin.Üzeri kızarınca fırından çıkarıp servis edebilirsiniz. AFİYET OLSUN

ÖRGÜLÜ EKMEK

Resim
MALZEMELER 340 gr un 180 ml süt 40 ml zeytinyağı 5 gr hazır maya 1 adet yumurta 20 gr şeker 7 gr tuz 1 adet yumurta sarısı (üzerine sürmek için) 5 gr haşhaş YAPILIŞI Mayayı un ile harmanlayıp, kalan malzemeyi ekleyerek yoğurun.6 eşit beze halinde tezgah üzerinde mayalandırdıktan sonra çok hafif yoğurup gazını alıp her 3 bezeden bir saç örgüsü örün.Fırın tepsisine koyup son mayalandırmaya bırakın.Mayalandıktan sonra üzerine yumurta sarısını sürün.Arzuya göre haşhaşda serpebilirsiniz.175 derece önceden ısıtılmış fırında 25 dk pişirin. AFİYET OLSUN

Brioche

MALZEMELER; 550 gr un 150 ml süt 180 gr tereyağ 2 adet yumurta 8 gr kuru maya 55 gr toz şeker 10 gr tuz 10 gr damla çikolata 1 adet yumurta sarısı(üzerine sürmek için) YAPILIŞI Mayayı kullanacağımız sütün bir miktarı ile karıştırıp çözdürün.Tüm malzemeyi 8-10 dk yoğurun.İçine isterseniz haşhaş,portakal, şekerleme, kakao veya damla çikolatanızı ilave edebilirsiniz.Kap kek kalıplarına koyup 2 katına çıkana kadar mayalandırın.Üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. AFİYET OLSUN

YULAFLI ELMALI KURABİYE

Resim
MALZEMELER; 150 gr tuzsuz tereyağ(10 yemek kaşığı) 1 adet çırpılmış yumurta 75 gr tam buğday unu (2/3 su bardağı) 175 gr kahverengi şeker (1 su bardağı) 90 gr toz şeker(1/2 su bardağı) 1 paket kabartma tozu 1 tutam tuz 1 çay kaşığı tarçın 250 gr yulaf ezmesi (2,5 su bardağı) 50 gr çekirdeksiz kuru üzüm ( 1/2 su bardağı) 1 adet orta boy elma (0,5 cm çapında ince dilimlenmiş) YAPILIŞI; yulaflı elmalı kurabiye Fırını 180 derecede ısıtalım.Bir kasede tereyağını ve şekerleri krema haline gelene kadar iyice çırpalım ve çırpılmış yumurtayı ekleyelim.Tamamen karışana kadar çırpalım.Unu, kabartma tozunu ve tuzu kaseye eleyelim.Tereyağlı karışıma ilave edip iyice karıştıralım.Yulaf ezmesini, kuru üzümü ve elmayı ekleyerek dikkatlice karıştırın.Elinizle veya bir dondurma kepçesi yada geniş bir yemek kaşığı kullanarak kümeler halinde aralarında mesafe bırakarak hazır fırın tepsilerine yerleştirin(Tepsilere mümkünse pişirme kağıdı veya silpad serelim).Kenarları hafifçe kızarınc