ZEYTİNYAĞLI DOLMA

 ZEYTİNYAĞLI  DOLMA
MALZEMELER:2 kilo soğan
4 su bardağı pirinç
7 adet kesme şeker
yarım su bardağı zeytinyağı
3 yemek kaşığı  kuş üzümü
3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 demet maydonoz
1 "  "     dereotu
1  "   "   nane (hepsi taze olsun)
1'er çay kaşığı tuz - karabiber - kırmızı biber
1 yemek kaşığı yeni bahar
bu içi ister yaprak ister bibere doldurabilirsiniz.
1,5 kilo dolmalık biber veya 1 kilo yaprak yeterli gelebilir.

YAPILIŞI:soğanı resimde gördüğünüz gibi doğrayın.
(salata soğanı gibi)yayvan bir tencereye koyup,
içine yarım çay bardağı su 4 adet kesme şeker
ve zeytinyağını koyup orta ateşte suyunu çekene
kadar pişirin.
daha sonra fıstıkları ve kalan yağı ekleyip,pembeleşene
kadar kavurun.
içine princi ekleyip biraz daha kavurun.baharatları
ve ayıkladığınız üzümü ekleyip biriki çevirip altını  kapatın.içine ince kıyılmış maydonoz,nane,dereotunu koyup iyice karıştırıp soğumaya bırakın.hazırladığınız yaprakları düz bir zeminde bu içi doldurarak ince ince saralım.(tercihen ince)
tencerenin dibine yaprakların saplarını ve yırtık yaprakları serelim.dolmaları sıkı bir şekilde dizelim.üzerine bir tabak kapatıp kalan kesme şekerleri ve yarım çay bardağı zeytinyağı ekleyip 5,5 su bardağı su ekleyip kısık ateşte pişirelim.yaklaşık 45 dak pişirelim.pişip pişmediğini kenarından kontrol edip,altını kapatıp soğumaya bırakalım.bu sırada tabağı alıp üzerine yarım limon sıkalım.soğuyunca servis tabağına dizelim.afiyet olsun.
NOT:yaprağı seçerken arkasının beyaz beyaz olmamasına ve kalın damarlı olmamasına dikkat edelim.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BEBEKLER İÇİN KIYMALI BALKABAĞI

AKDENİZ USULÜ BAMYA