AŞURE

ilk kaynatma aşaması
aşure
isterseniz meyve şekerlemesiylede süsleyebilirsiniz
AŞURE
MALZEMELER:3 Su bardağı aşurelik buğday
1 portakal kabuğu
5 adet incir
9-10 adet kayısı
yarım su bardağı kuru üzüm
6 su bardağı toz şeker
yarım kahve fincanı gülsuyu
yarımşar su bardağı prinç-nohut-fasulye
1 su bardağı ceviz içi
4 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı tuz
yarım su bardağı dolmalık üzüm
yarım su bardağı çam fıstığı
"   "     "   "      "  kuru dut
YAPILIŞI:Akşamdan buğday,prinç,nohut,fasulye yıkanır.buğday prinçle,nohut fasulyeyle suda ıslatılır.ertesi gün iyice haşlanır.
(arzu edilirse nohutla fasulye haşlanmış konserve alınır.haşlanmış olursa 1 su bardağı üzerinden hesaplanır.)buğday ve princi büyük boy bir tencereye koyup,içine çok küçük kıyılmış portakal kabuğu konup 10 bardak su ekleyerek,buğday iyice yumuşayana kendini bırakıp kıvam alana dek pişirilir.kısık ateşte yoksa dibine tutar.fasulye ve nohut içine katılıp bir süre daha haşlanır.şeker konulup pişirmeye devam edilir.bu aşamada çok katı olursa su ilave edilip şekeri kontrol edilir.yıkanmış üzüm ile küçük doğranmış kayısı ilave edilir.biraz daha kaynatılır.iyice kıvam alınca altını kapamadan önce incir-dut ilave edilir.altı kapatılıp gülsuyu ilave edilir.yarım saat dinlendirilir.sıcakken kaselere konup,soğuyunca ilk önce tarçın serpilir,sonra iri kırılmış ceviz-dolmalık üzüm ve çam fıstığı serpilir.mevsimine göre nar veya çilekde en üste konur.afiyet olsun.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BEBEKLER İÇİN KIYMALI BALKABAĞI

AKDENİZ USULÜ BAMYA